27 Oktober 2009

Geramnyer..

Minggu yg melemaskan jiwa...sbb x dpt nak marah org yg bg hati haku hangin...x la marah sgt tp kesal sgt apa yg blaku...

haku jual manik dgn harga yg paling murah rasanyer..tp ada makhluk tuhan ni yg x tahu nak hargai..dah la haku dgn hati yg lapang kasi pinjam bekas manik letak dkt satu kelas jahitan ni...

bila dpt semula...haku kira stok mmg semua cukup..bila belek punyer belek ada la dlm 5 6 paket tu diaorg yg lahanat ni tukarnyer manik diaorg dgn manik haku..geramnyer...manik jepun haku dia org kebas..lepas tu di gantikan dgn manik diorg yg x berapa nak kilat tu...

haku mmg x penah jual manik 2 tone kaler pun...so mmg nmpak sgt bezanyer...batu kristal haku pun dia tukar jugak..ada ker patut..nak belajr tp buat keje harammm...mencuri bagai..

semuanyer agama islam...tp kuat mencuri..dah la pompuan buat lak keje keji ni...x berkat la apa yg diaorg belajar tu hendaknyer...aminnnn.

19 Oktober 2009

Nota Jahitan lagi...

sambil menyelam minum air...sambil dah pegi umah kak azima tuk kelas tudung tu..haku mintak tgk nota jahitan yg dia jual on line...
tgk punye tgk haku borong 3 pattern jahitan..kebaya asli(penah belajr tp ingt2 lupa tang kelepek leher tu)...baju melayu butang 3 n kemeja lelaki....

menarik juga cara p'olahan 'step by step' yg d tunjukkan..tah bila nak start..hehehhe.................

kat page yg last sekali tuh kak azima ada buat note tuk galakan org2 yg mmbeli nota dia untuk mcuba betul2 nota dia ni..

ambil gambo setiap langkah email beserta pendapat..lepas tu sesiapa yg terpilih akan dapat 1 lg nota percuma..mcm best jer...cuba jgn x cuba

18 Oktober 2009

Kelas Jahitan Tudung D.I.Y

tadi pegi kelas tudung D.i.Y bersama kak azima..ermm...best..tenang...senang sikit la..cuma haku kene belajar camne nak pegang tudung kain jersey tu..sbb licin jugak la..

penah cuba beli kat luar...ermm jarang dpt yg bleh ikut bentuk muka.biasa mesti dpt yg mmbuatkan bentuk muka haku semakin bulat..dah mmg bulat tambah lg kebulatan..huhhuhu..
dah tu mau x bulat beli yg murah..nak cantik beli yg mahal..tp x mampu la plak..so pakat2 blajor sendri

rasa mcm senag jer nak buat..lepas ni pakat cr kain jersey la plak..pening la pala suami haku.hahahha..

setakat nak buat tuk diri sendri lepas la..sesiapa yg berminat leh la beli pola ker..nak join kelas ker dgn kak azima di..http://www.azimadiyshop.blogspot.com

Undangan @ Jasin Melaka..

hujung2 bulan n sempena cuti deepavali kalau x dak undangan rumah terbuka...undangan perkahwinan ada la jugak yg haku pegi..ni masa di Jasin Melaka...rumah mertua kakak haku....
sajer..jalan2 kebetulan suami cuti...haku 'on' sajer..jalan2..sampai awal...org kenduri lom makan lg..so gerak ke bandaraya..best gak jalan2 bandaraya melaka waktu pg..kureng 'jam'


ni pengantinyer...yg perempuan chubby sikit..tp cute...x jadi nak stay kat melaka sbb esok haku ada kelas jahit tudung d.i.y ngan kak azima...

12 Oktober 2009

Jumpa kawan lama...

bestnya rasa saat ni..teringat waktu zaman p'sekolahan..dr kecik hingga sekolah menengah bersama..ada lagi cuma yg 3 kerat ni jer yg b'kesempatan datang.maklumlah semua dah b'keluarga.anak2 bunyi sana..bunyi sini..bak kata kawan haku,..."dah macam2 comand aku bg kat anak2 haku..x larat nak layan dah"..hehehhe pakai comand lak..len kali pakai wisel...senaang x payah nak jerit2...
indahnyer saat ni..bila la akan d ulangi..nak jumpa selalu mungkin x dapt..walau sesama d kl..masa x m'izinkan..semoga kalian semua msih spt dulu.....

9 Oktober 2009

Waktu Gempa Sama dlm ayat & surah dlm Al-Quran...

Bismillah Allahummasolli'alamuhammad wa'alaalimuhammad
Salamun 'alaikum

Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52.
Cuba lihat Al-Quran! demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapa pun yang membuka Al-Quran dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt. Demikian ayat - ayat Allah Swt tersebut:
17.16 (QS. Al Israa? ayat 16): ?Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.?
17.58 (QS. Al Israa? ayat 58): ? Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).?
8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir?aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.?
Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Fir?aun dan pengikut-pengikutnya. Ini tentu sangat menarik.


iyyakanaqbudu waiyyakanasta'in ihdinassirotolmustaqim

7 Oktober 2009

Citer Drama Aku Bdk Minang...

smlm dlm bosan mnunggu hb balik kerja..haku layan siaran rtm dlm kul 8.30pm gitu..citer aku budak minang..best..tp kalu suasana masa ujang kek asrama d tunjukan semua mesti best..

dulu abah haku ada belikan majalah ujang yg kompilasi ni..masa tu haku remaja la..berulang kali haku ulang baca..x jemu..suka haku dgn cerita2 waktu ujang kek kg.ngan watak atuk dia..aca..gf dia..hehehhe..tp yg x best rtm tu 1/2 jam jer kene tunggu tetiap minggu la..x pueh

citer kat hb..dia pun bukak citer " ujang tu duk kek darek umah omak abg la..dokek bonar"..kluar la loghat dia plak.. boleh tgk sedutan kat u tube..x pun tgk blog diaorg http://jiwatempatan.blogspot.com/2008/12/aku-budak-minang-diadaptasi-dalam.html

1 Oktober 2009

Sulaman Reben...minat ker tidak ni..


tadaaa...reben dah ada mcm2 kaler..benang sulam pun dah manyak beli..tp sulaman nyer baru tahap mencuba2..hehehe..tah naper kalo g kl mesti cari benang ker reben ker..walhal tak buat lagi yg betul2..
ni hasil p'tama kali g kelas Pn Zan..kelas beginner kat kelana jaya..masa ni mmg tgh tensen keje..aku sesuka hati daftar kelas..tutup phone 1 hari..bila buka tah berapa manyak call dr bos..sok dtg keje buat muka poyo cakap ada emergency(jgn tiru aksi ni d rumah) hehehhe..
boleh tahan la blajar ngan Pn Zan ni..2nd kelas roses dkt kedai baru dia d batu caves..selesa la..banyak lagi silibus nyer..tp rasa x terkejar dah...
lepas tu haku beli buku sulaman reben lagi..rasa mcm minat jer nak buat..lepas tu beli dgn Pn Ann..dgn Pn Ann pun menarik..
penah daftar kelas Pn Ann..last minit x dpt dtg..kene denggi duk ward 5 hr..kalu ada lagi mmg minat nak g..
penah ker kedai Pn Ann d kajang..bestnyer rasa..sejuk jer mata..rambang mata pun yer
mcm2 rasa nak beli..hehhee..sesambil tu haku bawak jugak hasil tgn haku yg keras ni tuk mintak komen Pn Ann..
kembang rasa bila Pn Ann bg komen..bior pon komen dia kata jahitan haku masih kaku..tiada kelembutan.Mmg pun..pic yg bawah ni..roses tu nampak tertutup katanyer..mekacih Pn Ann..manyak jugk kit jahitan yg haku beli dr dia..langsung x berusik..beli tu masa masih berkerja.dah resign ni baru rasa nak usik2 sikit..hehhehhe
haku ada sorang mmber di kedah yg usahakan produk ni..mmg hebat tempahan yg dia dpt..buat cadar pengantin..1 set la..walhal haku g baljor berguru x jugak buat yg tuk d jual..mmber tu cuma mintak haku belikan buku dr Pn Ann jer dia study terus cr pasaran...
so tunggu rasa mood nak mnyulam dtg baru nak berusik kot..bak komen mak haku..beli barang2 gaya mcm nak buka biz sulam..hehehhe

komen my hubby plak...belajor manik..asyik g beli manik..blajor buat gelang asyik ngulang kedai batu swarovski..ni dah tambah sulam ni asyikkkkk kumpul benang...hehehhe..but i'm very the happy..