29 Ogos 2009

H A P P Y...i think so..

nak kata seronok..mmg syok...nak kata mimpi mmg selalu termimpi2 nak dapatkan mesin jahit ni..naik pelik pun hada..ingtkan x dak harapan nak dapat green light dr suami.Jenuh nak susun ayat nak yakin kan suami...sekali cakap buat kira2 terus jerk dia bg green light..selalu dia akan bagi lampu kuning dulu tuk beberapa hari..hahahhahhaa...i like..
bila dah dpt green light hati berbagi plak nak yg mana...yg 2049 ni ker...bernina 82e...huiiiii........aku ada dah sebiji tp bukan jenama apa pun..beli pun kat carre4..adalah dlm rm250...tp lompatan yg dia kasi kat haku mak aiiii...bedansa..bunyi pun mcm scoot haku jer..

yg nyata bak kata c suami...nak jahit apa yang sampai nak mesin rm2k tu..hehehhe.x kesah la nak soal hapa jgn cancell dah la..
so sesiapa yg berminat boleh ker blog akak ruzila kasim..masih ada kosong..http://coretanseni.blogspot.com/

24 Ogos 2009

Jualan Bermusim..Manik

Al-kisahnyer..haku ada buat biz jual manik Miyuki dr Jepun.Sesambil jugak..adalah dlm 2 thn dah supply manik miyuki ni.Biasalah jualan ikut musim haku panggil sbb time cuti sekolah laku la manik ni..sbb ada manyak jemputan kenduri kawen..so sumer nak baju bling-bling..time2 bulan poser ni mmg laku mcm goreng pisang panas..phone haku pun tetiba buat hal..manyak call masuk nak cari manik..hehhee..tp yg nyata phone tu pun dah 3 thn guna..mana x tumpo..
lepas semayang sunat tarawih ngan mak mentua meraban haku balik..sbb nak menimbang manik2 ni...ramai yg mintak nak beli dr seminggu sebelom poser tu hari lagi..terasa sgt masa berlalu pantas..waktu malam lagi la kejap jer rasa..tau2 dah kene masak tuk sahur..
haku ada jugak amik tempahan jahit manik..tp dah tutup takut x sempat siap..selain jahit manik ada lagi xtvt lain..citer next n3 la erk..
dlm dok menimbang ni haku teringat 1 peristiwa tentang manik ni..masa tu haku keje..so demi nak tambah p'dapatan haku n 2 org lagi offmate nekad cari mana nak amik manik ni secara borong..google punyer google jumpa.Siap email pada tokey kat jepun...tanyer mana dia hantar area kl ni..tanyer pada penjual lain...harammmm nak bagitau mana dapat..yer la.adat org meniagakan..sapa nak kasitau mana dapt.dah dapat tau ni lega rasanyer..
dah dapat manik penimbang lak x tau mana nak cari..nak d jadikan cerita..kitaorg nekad nak tanyer tokey kedai emas..kalo pikir logik hada ker tokey tu nak layan selain dr cerita nak beli emas kat kedai dia..masa bincang tu kata nak tanyer sesama..bila betui2 sampai kedai emas depan opis tu haku n member lagi sorg tu pakat nyorok balik tiang..tinggal la sorg mmber g tanyer kat tokey tu...dia x perasan pun yg dia pegi sorg diri..hehehhe
tokey kedai tu pelik..ada umat g tanyer pasal penimbang bukan pasal nak beli emas...hahahaha.sian lak haku rasa pd mmber haku tu...nak pecah perut pun hada tahan gelak..balik opis kecoh...


cari punyer cari...jumpa jugak la..yg kecik ni..share duit 3 org..mcm2 impian kitaorg..nak open table kat pasar malam la...nak promote kat kg la..mcm2 la..akhirnyer lepas sorg demi sorg behenti keje...terbantut la impian kitaorg tu..so jual manik sendri2 jer..penimbang ni sebenarnyer dah jadi hakmilik sorg dr kami b'3...tp masih x sempat nak kasi..haku dah jumpa penimbang dr cosway..besar sikit la...kalo nak beli bleh tgk kat n3 yg lepas2..
bila terkenang kenangan lama..rasa indah sekali...manis..pahit..payau..kalo bos x dak jer...p'bincangan mesti pasal jahit manik..hehehe.dwmlod gambo manik jgn cakap la..berapa banyak folder dlm pc memasing..penah kantoi ngan bos...bos terbuka folder gambo pattern2 manik...senyum kambing jer..heeheh..tp keje x jejas pun..
hari minggu bawak sekali anak g amik manik...haku sorg jer yg blom hada anak..mmber yg 2 lagi dah hada anak..betapa semangatnyer masa tu tuhan ajer yg tahu..sekarang buat jualan sendri jer..x dak share dah..pada 2 member haku tu..harap korang berjaya dgn impian memasing..aminnn

20 Ogos 2009

KU BERHARAP RAMADHAN KALI INI LEBIH BERMAKNA






D kesempatan ini..saya ingin memohon maaf kepada semua atas apa yg saya buat samada dlm sedar mahupun tidak...

19 Ogos 2009

Family Day @ Pulai Spring Resort..JB


hahaha..mcm robocop
minggu lepas ikut hubby g family day company dia.Pulai Spring Resort JB..dlm m'sia dok takut2 virus A (H1N1) kitaorg tetap pegi..dah rancang kan.Tawakal jer.Haku n hubby amik keputusan naik bas jer.Boleh relax.X yah nak bayar tol.Tp yg sebenarnyer x tahu nak kesana.Hahaha
Lama x turun JB..rasa lama sgt perjalanan nk ke sana.Nak sampai ke hentian Pagoh pun naik jemu haku.Sepanjang2 pejalanan hujan lebat hingga tol skudai.Ermm sesat jugak driver bas ni..
oleh kerana sesat lambat sikit sampai.Bila sampai hari dah gelap so panorama yg mengujakan dgn sinaran lampu sekitar resort tu...huiiiii.Mcm best jer..Masa sampai kitaorg d sambut dengan paluan kompang n tarian kuda kepang aduh....kudang kepang...tp suami haku nyanyi bunyi 'kudaku lari gagah berani..'..choyyyyy.
masa daftar
lepas daftar amik lucky draw..hahaha tuk 3 thn berturut2 dapat toaster.hayooo..tp x per ada yg lansung x dapat hapa.
tp cenderahati tahun x menarik lansung..dapat payung,jajan...jajan.hermmm..balon jugak.Mana tau tgh malam lapo..hahahha
lepas antar beg kat bilik dgn x mandi g makan..sbb dah lewat dr masa yg d tetapkan sbb sesat tdi....makan tepi kolam.Makanan sea food...huiii..i like..ayam daging...nasi...satey...pencuci mulut abc..ais krim..mcm2 ada
sesambil makan ada pertandingan karaeoke..lantak la korang nak menkarok pun..i nak melantak..huhuhu.



balik bilik kemas apa yg patut..mandi2 terus zzzzzzzzzzzzz....sok ada xtvt lagi.seawal pagi.
depan pintu bilik
tempat penginapan best..tp kene share dgn 2 lagi couple.Sbb hada 3 bilik.Oleh sebb lambat sampai tadi so dapt bilik yg katil single..apa barang tido katil single.Jadinyer tiap mlm kene tolak katil jadi besar.
sian budk room service tu..pepagi kena tolak balik katil.heheheh..thanks..
balkoni bilik m'hadap kolam ikan
dr balkoni bilik haku ada kolam ikan..ok la..kalo yg depan dapt ngadap padang golf n kolam mandi.Syok jugak.X per la tgk ikan pun hokay..



pagi hari kedua lepas sarapan pagi ada sessi amik gambo tuk company..lepas tu sukan.ermm ok la tuk bebudak.X lama lepas tu hujan lebat.Ermmm balik bilik tgk tv...terus tido..zzzzzzzzz
bangun tuk makan tghari...lewat sikit tiba time dah nak kemas meja..sib baik.lepas tu hubby ajak mandi pool..koser haku.so jadi pemerhati jer..yer ar member dia sumer lelaki..yg pompuan sumer kat kolam budak2 tgk anak2 mandi..
lepas tu ptg ada acara makan duarian..walaaaaaaa...tp bila haku sampai jer yg lain dok sibuk tapau nak makan kat bilik.Buah2 lain la..durian x leh nak bawak masuk.geramnyer mana aci...boleh tapau2 lak..cari punyer cari dapt la sebiji durian D24..lega..kata 1 tan buah-buahan..dapat la pulasan sikit ...manggis sikit...
sebelah malam lak..ada acara makan malam bertema..retro..so sumer yg dtg ada rambut afro..best gak..dgr lagu lelama.artis undangan salleh yakob a.k.a abg jem..n elly mazlin.
makan mlm x best langsung..ala2 restoren cina..choyyyy.....shark fin soup..eeeeee hanyir...makan sedap la..tp bau x tahan..yg ok sikit butter prawn..chicken lemon..nasi goreng ada tp hanyir nyer sama jugak...eeeee
hari ke-3 xtvt bebas sampai la daftar keluar kul 12.00pm tu..masa balik singgah air hitam tempat shoping..boleh tahan la..sampai kl kul 8.30pm..

14 Ogos 2009

Ketika Cinta Bertasbih...by Melly

Sound track of Ketika Cinta Bertasbih, Indonesia Movie 2009.

Bertuturlah cintaMengucap satu nama

Seindah goresan sabdamu dalam kitabku

Cinta yang bertasbihMengutus Hati ini

Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doakuDalam butiran tasbih

Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta

Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah

Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih

Nadiku berdenyut merdu

Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta

Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang

Sujud sukur padamu atas segala cinta

12 Ogos 2009

Sekadar Renungan...

Ada seorang pemuda yang lama sekolah di luar negeri, kembali ke tanah air. Sesampainya di rumah ia meminta kepada orang tuanya untuk mencari seorang guru agama, kiyai atau sesiapa sahaja yang boleh menjawab 3 pertanyaannya. Akhirnya orang tua pemuda itu mendapatkan orang tersebut, seorang kiyai.

Pemuda: Anda siapa? Dan apakah bisa menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?

Kiyai : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan anda.

Pemuda: Anda yakin? Sedangkan Profesor dan ramai orang yang pintar tidak mampu menjawab pertanyaan saya.

Kiyai : Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya.

Pemuda: Saya ada 3 pertanyaan:-
1. Kalau memang Tuhan itu ada, tunjukan wujud Tuhan kepada saya
2. Apakah yang dinamakan takdir
3. Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukan ke neraka yang dibuat dari api, tentu tidak menyakitkan buat syaitan. Sebab mereka memiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?

Tiba-tiba kyai tersebut menampar pipi pemuda tadi dengan keras.

Pemuda (sambil menahan sakit): Kenapa anda marah kepada saya?

Kiyai : Saya tidak marah...Tamparan itu adalah jawaban saya atas 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya.

Pemuda: Saya sungguh-sungguh tidak mengerti..

Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda: Tentu saja saya merasakan sakit.

Kiyai : Jadi anda percaya bahwa sakit itu > > ada?

Pemuda: Ya!

Kiyai : Tunjukan pada saya wujud sakit itu!

Kiyai : Itulah jawaban pertanyaan pertama...kita semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat

Kiyai : Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya?

Pemuda: Tidak.

Kiyai : Apakah pernah terfikir oleh anda akan menerima sebuah tamparan dari saya hari ini?

Pemuda: Tidak.
Kiyai : Itulah yang dinamakan takdir.

Kiyai : Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda?

Pemuda: Kulit.

Kiyai : Terbuat dari apa pipi anda?

Pemuda: Kulit.

Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda: Sakit.

Kiyai : Walaupun syaitan dijadikan dari api dan neraka juga terbuat dari api, jika Tuhan menghendaki maka neraka akan menjadi tempat yang menyakitkan untuk syaitan.

renung-renungkan lah

9 Ogos 2009

Bournville...i like....

hehhhe..penenang jiwa kacau..walaa...sedapnyer..smlm hubby ajak shoooping.I follow..hehhehe
haku amik coklat ni tanpa pengetahuan dia sampai la d kaunter bayar...dan haku buat muka paling manis bila dia tanyer mana dtg nyer benda ni..ahakssss.
sedap wooo...fine dark chocolate..anti-oxidants...total fat..32.6g...huiii..blom campur yg lain lagi..

yg x puas hatinyer..gile kentang nipis..sayang nak makan..nipis nyer kedekut..rege mahal..yg lawaknyer..pagi2 bangun haku cari 1 peti sejuk x jumpa..rupa2nyer suami haku sorok..hantuuuuu....dia letak bahagian sayur...puaka....


6 Ogos 2009

O.M.E.Y pergi jua....

omey masa kecik
omey...kucing haku yg lemah lembut..mmg penah sakit sebelom ni...demam jer...kot?...sbb badan dia mmg panas n gigil..tp dah sembuh.....tp 3 hari yg lepas dia demam semula n langsung x makan...haku x risau sbb dulu demam seminggu dia x makan..
omey with openg
mlm tadi..aku tgk omey jalan pun thuyung hayang...aku g belikan air kelapa..sbb sebelum2 ni mmg tu jer yg haku bagi..n akar kucing..mmg dia x nak air kelapa tu..so kene paksa la minum..tp mlm tadi masa bagi dia minum..dia cool jer..x meronta pun...tp mmg nampak omey gelisah...
haku bela omey sampai besar cangini...
lepas bagi air kelapa...dia asyik pandang haku jer...kalo aku dekat...dia ada tegur haku tp suara dalam...mulut x buka...haku pelik...
x lama tu telinga n hidung omey dah makin pucat...x nampak wana pink dah..secara gurau haku cakap pd suami..omey ni kena sakit kuning ker..
suka teman haku mmbloging
dlm kul 12.15mlm haku masuk tido..suami blom tido..ngantuk sangat haku..ntah kenapa..jarang haku masuk tido tanpa suami...dlm kul 2.00am..suami kejut kata omey dah x dak...aku terus bangun tgk omey dah terbaring bawah meja..haku kejutkan omey..mmg dah x bernyawa...badan omey yg panas pun dah sejuk...
teman yg setia
suami kata baru lagi..sbb suami haku tgk mcmana nyawa omey nak d tarik...beberapa minit sebelom tu..suami haku kata masa sentuh tapak kaki dia..dia maraah..seolah2 sakit sgt...padahal suami letak jer jari pada tapak kaki omey..saat yg terakhir suami haku mampu tgk melalui cermin jer..mmbelakangi omey..dia x sanggup nak mhadap omey..
lepas baik demam kali pertama
dia dengar omey mengerang 2 kali sebelom mati..kuat sangat..sebelom ni dia berbunyi tanpa buka mula...tp hembus yg terakhir tu mulut omey terbuka...sampai terkencing2 ....subhanallah..macam tu agaknyer manusia nazak..
suami haku kata ingat nak terus buang jer..tp x sampai hati kalau x beritahu pada haku...sedey rasanyer...dah hilang peneman d kala haku sensorang kat umah..tinggallah openg seekor...
openg nampak nyer murung jer pagi ni..sedey jugak hagaknyer..omey i misss u...

3 Ogos 2009

Hujung minggu

Hari minggu semalam haku join lagi kelas 'koleksi ain kasih'..belajar buat kolar baju melayu..ni la hasilnyer...nasib baik guna kain cotton..senang nak gosok bagai.

tp hasil masih x memuaskan sebb x pandai nak control mesin kat sana..balik haku tunjuk kat suami..dia kata..'naper line dia bengkang bengkok'...'org x dapt nak control mesin tu'...'iyer la tu...mesin kena tuduh'...