17 November 2009

Nak habiskan batu kristal......


lepas habis jahit manik..blom habis la..rasa nak relax kejap...buat brooch lak....sajer nak habiskan batu yg ada sementara nak masukan batu baru nxt yr..

ni asalnyer lebih buat gelang suasa so cuba buat jadikan brooch..menarik kot..


ni gelang..haritu belajar gelang jenis wire work..boleh la sesikit...tp kos nak beli cooper tu mahal sikit la..
ni bentuk pepatung..kalo org perak tgh kata 'cakcibor'...hahahaha sapa yg x penah dgr mesti gelak punyer...ni nak buat kene anyam..haku tgk dlm buku tebus point tuk cosway...boleh buat sendri jer..

selamat menjamu mata...semua..


16 November 2009

Bling-bling 2...

akhirnyer semua dah settle tuk mmber perkeso rawang....mmber atas mmber..harap sumer puas hati..
bunga ni haku baru belajar buat..nota haku beli pd kak arry4464...sifu manik jugak ni...
harga 1 jenis bunga rm 15.00 jer..boleh mintak nak belajar yg mana..

yg ni haku dah x tahu nak buat design haper sbb dia batik..lepas tu dia punyer lentuk liuk sgt bajunyer..silap2 banyk kali cucuk jarum kain nyer pecah..
tang kolar haku tpaksa bubuh kain gam d belakang..tgn tu haku malas nk letak sbb sikit jer jahit..
lepas ni ada customer yg nak jahit manik sekali buat gelang kristal nak padan kan dgn baju..hadoyaiii.....

13 November 2009

Bling-bling 1....

baju2 ni sebenarnyer dah lama gak la dlm simpanan haku..buntu x dak idea nak wat camna..nak2 lagi kebaya berbutang timbul ni..poning palo memikirkan nyer..

dah dekat 2 minggu baru ada idea..tu pun haku rasa mesti dah hada yg buat design ni..mula2 haku cuba buat design yg akan nampak manik haku seperti brooch kat kebaya ni..mmmm..x menjadi sebab bila siap dia senget sebelah lepas tu langgar cangkuk butang tu...
terpaksa buka balik...last2 haku buat menjalar d kedua2 belah baju...sebenarnyer haku bimbang nak buat design ni..nak imbangkan design kiri kanan ni..mesti akan nampak besar sebelah ker..termenjalar sebelah ker..tp adat la kan handmade..bukan pakai mesin yer dak...
hujung tagn sajer haku buat bunga tu separuh.ni pun penat gak..sakit mato..benda2 haluskan..sok haku update yg lagi 3 helai tu..dah dekat cuti sekolah ni..ramai yg nak kawen..ramai lak yg nak hantar..ada yg nak hantar..call tanyer ada kosong ker...tp bajunyer blom siap jahit lagi..apa punyer turrrrr...kasi siap la dulu...ada rezeki ada la...

nak g kenduri kene bling2 jugak lor...

11 November 2009

Kelas kolar kemeja,cuff & pleket

Ahad lepas haku hadiri kelas jahitan kolar kemeja lengan panjang..belajar part2 tertentu sahaja..kolar & stand kolar,cuff & pleket...cantuman n lubang butang balik buat sendri..kain pun berskala kecik jer..utk contoh shaja.

ok jugak la..setakat ni blom jumpa lagi kelas2 belajar part2 sahaja..dah 2 jenis part haku belajar kolar baju melayu n kemeja ni..2 kelas lagi tertinggal sbb bulan pose..haku mmg x sempat kalau bln poser..yg tertinggal tu kelas part yg best jugak..seluar bju melayu...cara2 nak pasang pinggang n poket sisi..lagi satu pinggang baju kurung..getah + kain keras...selain kelas part2..dekat Koleksi Ain Kasih ni ada kelas jahitan full/part time jugak..harga pun menarik..suasana tempat belajar pun selesa...cikgu yg mngajar pun best..kelas x boring..sbb pn.Ain tu x garang pun heheheh...banyak jugak ilmu yg @ tips yg dia bagi kat kita..
lepas balik dr kelas aritu...selain beli kain tuk tudung D.I.Y tu haku beli kain utk cuba buat kemeja utk my hubby..kemeja kain jalur2 tu..harap2 jadi..kain cotton yg lain tu tuk anak buah haku yg sorang tu...ingt nak cuba buat blouse n kebaya tuk dia....dia mmg suka pakai baju kurung..

saper yg berminat nk blajar ngan Ain Kasih..klik sini ... nanti akan ada kelas 'one to one'..kat area pj..best wooo kalau 'one to one'....yg paling best 'Boleh request apa sahaja yg hendak belajar :)'..kata pn.Ain la...haku ingat nak belajar part2 yg terlepas tu..tp kene confirm awal sbb d pj tu umah pn.Ain..kalau d kelas dia pun boleh..


9 November 2009

Hujan lagi..bersama Maggie

sekarang dah musim hujan..so bila sejuk2 ni..perut lapo jer..laki haku la yg paling hebat laponyer...apa lagi keje dia mmbaham maggie mee...yg haku x tahan kene masak bubuh telur + sayur...ikut haku rendam air panas dah la..ni kene masak bagai..
sayur plak nak sayur kegemaran dia...maggie lak perasa asam laksa...so haku suka kari..kene masak 2 kali la plak..lega gak dpt makan maggie time2 sejuk ni..tp dulu kalau d kampung mak haku mesti rebus ubi kayu cicah kelapa + gula....umakaiiiii rasa nak balik kampung lor....minum air kopi stail abah haku...walaweiii....

alamak rindu mak haku plak...x sabo nak tunggu raya haji..my husband dapt coti lamo..yabedabedu....

Tudung DIY ke-2

semalam lepas habis kelas kolar kemeja tu haku ada beli awning tudung yg keras tu dr kak azura..so balik jer dr kelas haku singgah nagoya beli kain tuk wat tudung tu..sbb ni baru 1st time buat tudung tu tanpa bantuan sesiapa..tadaaaaa....nasib kene kaler dia ngan baju haku tu..baju tuk rayo haji...tp baju baru siap jahit tepi blom bejahit lg...weekend ni kot..sbb my husband kursus so tinggal sensorg d rumah..sekarag dok cbuk buat brooch tuk org kuantan..
betul la kata kak zura..senang jer..yg paling best kalo esok nak pakai mlm ni dah boleh siap..haku x leh la..sbb x dak mesin edging a.k.a jahit tepi..bila haku cakp mcm tu..my suami kata..no..no..no..more mesin jahit...tunggu sampai kutu mesin jahit ngan kak zila kasim habih dulu...nak jahit tepi sila ke kedai ye..sentap nyer haku...hahahhah

Negeri 9 vs Kelantan...seperti yg diduga

pic dr bharian.com.my

suasana dlm stadium bukit jalil semlm...hampir 70% adalah penyokong kelantan..mmg kesian la jugk..peminat ramai dtg,tp pasukan mereka kecundang..semlm semua jalan masuk ke rumah haku sesak teruk..bayangkan mengikut kata berita hampir 400bj bas dr kelantan shj masuk kl..ada yg park kete dkt petronas tpm kemudian jalan kaki ke stadium..jauh tu..

haku yg dr kl nak balik umah d tmn bukit jalil terpaksa ikut bulatan kuda..tu pun ikut jalan belakang Mc'D sebelom tol sg.besi..jalan yg bertentangan mmg dah 'jam teruk la..

pic dr mingguan malaysia

kalau ikutkan mmg best mnonton 'live' kt stadium..tp tu la perkara yg menakutkan..gelagat2 penonton yg suka buat onar...kekadang x pham dgn sikap mereka..menang pun buat onar..apatah lg kalah mcm semlm..mcm x dak budaya..kata org2 serambi mekah...sian org yg dtg betul2 nak tonton...

kalaulah jarak penonton dgn padang dekat mcm perlawanan liga inggeris tu..ntah la labu...semak padang agaknyer dgn balingan botol n mercun..dah tonton game luar negara tu cuba la contohi teladan mereka yg elok tu..x dak nak baling2....


5 November 2009

Cuaca yg tidak menentu

cuaca x menetu sekarang ni...pagi matahari naik cantik jer...masuk pukul 4.00 ptg dah mula mendung..dan seterusnyer hujan...kalau pikir positif hujan tu mmbawa rahmat...
sekejap tadi berita utama mengatakan...amaran banjir dah mula d keluarkan di sg. kelantan..wah...pantai timur dah mula berjaga2 dgn cuaca sekarang...kuala lumpur kalau hujan jalan mesti 'jam'..naper erk..bak kata kawan haku yg jarang2 dtg kl..sesekali terperangkap dlm hujan dia mesti ckp org kl kalau hujan x reti nak pandu kete ker...apa haku nk jawab????...

1 November 2009

Senangnyer dlm hati...lalalalla

Akhirnyer...setelah hampir 2 bln laptop haku ni meragam..n d kuarantin d umah bedu a.k.a cikbedah laser...mlm ni haku dah boleh gunakannyer..baru la lega..nak guna pc zaman jopun tu..halamat bkurun la nak dwonlod apa2..
rindu haku terubat sket pd laptop ni..masa tgh dok goggle..my hubby siap perli lagi...hai baru bseri muka bini haku m'google....chooyyyyy...
lepas iklan potong dari P1 W1max tu..haku pun tpengaruh..terus potong maxis broadband haku yg kunun2 laju tu..ingtkan lepas potong hubby haku nak masukan yg baru tp hampeh...
tunggu punyer tunggu..dapat wi-fi dr KrisNet..pakai pre-paid..senang plak rasa..agak2 duit x dak ..x yah google..kalu pakai bil tiap bulan kene bayor..sib baik jumpa pre-paid ni..selamat sket..laju pun laju