27 April 2010

award

award ni dr Kak Nannie
terima kasih kat kak nannie..
suka lepak kat blog kak nannie...blog masak/makanan
kak nannie lagi syiokkkk ooo
award ni dah dpt minggu lepas..baru dapat tepek..

22 April 2010

Manik

jahitan manik 2 helai baju ni
permintaan adik ipar kakak haku..
dia mmg dpt baju2 ni dari tukang jahit..
so dah terlampau banyak
dia pas kan haku plak..sbb x mampu dia nak buat sensrg..
memula haku x terima gak sbb masa yg d bagi 3hr jer
bg hqaku mmg x cukup..nak cari manik lagi
nak tentu corak lagi..nak bjinba2 lagi..hehhe..
haku terima jugak ler
dah org mintak tolgkan..mana tau esok2 hari haku
plak mintak tlong dia..

Tazkirah..utk panduan kita bersama

mari kita sama2 ingt-mengingati..
hari semakin pendek, waktu semakin pantas berlalu..

Kelas Patchwork...


ni 1st time g kelas patchwork..masa potong-memotong
ok ler...cantum mencantum...best..leka buat
bila sampai part gosok2..
uihhh..letih mak!...hehehe
tp best...
1 jer yg buat haku ingt kata2 cik abby
'org dulu2 buat patchwork dr kain perca...sekrg beli kain mahal2
potong n cantum balik'
time nak buat basting n backing amik ko...
sentap bahu akak...
dalam sejarah jarum mesin patah 3 masa nak jahit guna walking foot tu..
nyaris serpih jarum x kene mata i...
ni belom 100% siap..kene attn lagi 1 kelas...

10 April 2010

Menambah koleksi

xtiviti ni mmg haku x dpt nak elak...
mmbeli a.k.a menambah koleksi buku kraftangan
(tgn haku tetap keras gitu..)
buku quilt A-z ni haku beli ptg tadi kat kedai buka Jln TAR
menarik minat haku..sbb dlm edisi bahasa..
penah jumpa sebelum ni tp dlm bahasa omputih
lepas tuh mahal ya amek...
tp yg dah d alih bahasa ni murah sikit
isi kandungan sebiji yg mahal tuh..
so tanpa toleh kiri kanan haku rembat terus...
yg sulaman ni lama dah beli masa mula2 gila nak try menyulam

tp buku sulaman ni mmg berbaloi siapa yg beli
kat dalam buku ni memang d tunjukkan 'step by step'
mmg jelas la bg yg nak belajar tuh
ni plak buku A-Z jahit smocking
kalau ikutkan memang x logik haku beli..
tapi bak kata pepatah haku sendiri
angan-angan perlu hada..
mmg berangan nak buat..

sapa yg rajin buat smocking mmg patut beli buku ni..
ok esok haku ada kelas patchwork..harap kelas tu berjalan
dgn lancar n tiada tekanan ler..bye

8 April 2010

Cerita minggu lepas

minggu lepas adalah minggu paling sibuk n penat
tp sedikit berbaloi...mula2 kene bawak mak g UMSC
pasal rutin 'check-up' sel2 kanser dia..
diam x diam dah 6 tahun dia berulang kat situ
lepas dah hantar mak balik sumer sbb 3 hr diorg kat sini...
terus habiskan tempahan tuk mmber haku...diorg nak
brooch...adalah dekat 40 biji gak haku pintal..melecet jari
lepas tu...en suami plak buat2 kejutan...dia rajin menemani
haku g beli barang2 kraft...selalunyer kalau haku masuk kedai mcm gitu dia hanyer offer
tuk tunggu haku kat luar kedai jerk..tp ini hari bukan setakat teman jerk..
siap bayarkan a.k.a
belanjer wife dia ni...haku adalah senyum memanjang
(tp dlm pala otak ni dok pikir jer..apa muslihat ni..ermmm tgk haku ni..selalu pikir yg bukan2..ni yg buat diri sendri sengsara memikir... terima jer dah la..)
dia siap cari kan kedai barang kraft tuk haku..kat pj x salah haku beli barag buat beg ni
sbb haku merungut payah benor nak beli/cari
butang magnet tu...so dia usahakan...
yg kat atas tu separuh beli ngan kak zila kassim
tp biasa la kalau nak kejar kak zila tuh...payah...bz sgt dia..
kain cotton tuk buat beg ni pun dia bayarkan...
kalau haku tau awal2 dia nak bayarkan mau haku beli sumer corak yg hada tuh..hik hik hik


tp yg paling best dia belikan/bayar box2 oren kuning ni...
dia beli dari akak haku...
box ni keluaran AVON...
akak haku adalah dealer Avon..cute kan...
teratur sikit la barang haku..
last sekali dia hajak haku g JJ ...rupa2nyer dia nak beli 2 pasang kasut
sokan nihhhh....dia kata dia nak bersokan kembali..nak main bola..
out-door & in-dooor
wah...bior betik laki haku ni..manyak duit dia...
siasat punyer siasat...dia sorokkan duit BONUS dia...
patut la haku mintak sumer dapat...meroyan haku...dia dah siap2 potong
bonus yg dia nak kasi haku dgn barg2 di atas!!!!
(adegan seterusnyer x dpt di siarkan..ganas)

1 April 2010

Berat update....:(

perkembangan terbaru berat..mmg kembang balik..
mmg x jaga makan bulan mac ni..
masa cuti sekolah..umah penuh ngan family
so time makan adalah meriah okayyyyy...
haku pun pulun tanpa rasa bersalah..
hambik kau naik
65kg
bulan mac ni kfc n mc'd
adalah 4 kali masuk..bayangkan lah..
sekali masuk hidangan penuh..hehehhe
campur makan malam lagi..
yehuuuu...tp peningkatannyer bagi haku sedikit la
sbb waktu pagi hingga ptg mmg xtvti jalan2 jalan TAR
cuaca panas..berpeluh jugak..cuma makan semua tu sbb kat kl susah nak cari gerai yg betul2 melayu...kebanyakan indon...kembang tekak..so mari kita cuba lagi bulan april ni..