24 September 2014

24 SEPTEMBER 1979

assalammualaikum..

Happy Birthday To Me Pink Graphic

alhamdulillah..syukur masih dberikan waktu untuk menghirup nafas
dari yg Maha Esa....



#throwback
kad pink org mengandung arwah mak simpan lg..hehehhe
tarikh aku lahir ke dunia...

miss u mak...

alhamdulillah jugak dpat siapkan tempahan baju kurung
3 beranak ni,..hehehhe
makan masa 2 hari jugak nak siapkan..
dok terbayang pada tukang jahit yg amik tempahan bulan
puasa lepas mesti laju gila buat kerjakan..


aku yg nak siap kan 3 beranak ni punya pun mengah dalam 2 hari hehehhe..

 

17 September 2014

Kelas 32 jam - 04 : Dress Princess Cut

Assalammualaikum.. 

semalam kelas terakhir aku untuk 32jam ni..
berbaki 4jam lagi tu aku pulun belajar buat dress
'Princess Cut'....polanya sama macam buat
jubah A-cut...cuma tambah gigi boya tu...



alhamdulillah...sempat potong dan jahit sikit
masa dalam kelas semalam...
cuma sambung tangan dan buat leher kat rumah


walaupun tak siap nak jugak pakai kat patung tu..
hehehhe..sbb kat rumah nanti tak ada patung..

nak balik semalam..masa nak salam puan zakiah
rasa sebak sangat....poyo betul haku ni..
cepat tul nak keluar ayor mata ni..
hahahha..ntah rasa terhutang budi sangat dgn ilmu yg
dia turunkan..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaaaaaaa
perghh..perut ni makin tak boleh blah lah dia..
jenuh tahan nafas..hahahhha







 

15 September 2014

Teddy Bear - Kelas di Karysma Store 2

Assalammualaikum..

semalam mengajar di Karysma Store lagi..
yg ke-2 kalinya..terima kasih pada pihak
Karysma Store yg masih sudi mengundang saya..

 semalam diadakan khas sempena cuti sekolah.
terkejut!! sebab ramai yang hadir..ada yang hadir bersama-sama
family...tak rugi...malah beruntung lagi ada
harga murah termasuk bahan..


 mana yg datang bersam keluarga tu dapat mengeratkan
hubungan mereka...tgk abang kat atas ni...datang bawak 3 org anak dara dia..
comel jer aku tgk ayah sama-sama buat...




siapa yg berminat nak sertai anjuran Karysma Store ni selalulah tgk 
jadual kelas dekat page Karysma ni..
jika nak saya ajar secara personal..boleh hubungi saya..
myhomesweethomeshop@gamil.com
012 258 3356
 

Tempahan 01-Dress Empire Cut

wah-wah tajuk nak gah sesajer komer..
hehehe..

ni tempahan pertama utk dress empire cut..
tapi versi kanak-kanak jer lah..
nak mula buat pon gelabah jugak..yerlah 
'first time' katanya..harus gelabah..takot tak dapat
puaskan hati penempah..



beranikan diri jugak buat baru tahu pengalamankan..
siap jugak ..amik masa dalam 2 hari jer..
baju kanak-kanak lagi remeh buat dari dewasa
bagi aku lah..
aku jadi gelabah bukan sebab apa..
takot nak jahit zip sorok tu jer..
tp alhamdullilah lah..menjadi
.
.
.
.
.
..
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
ni lah tuan empunya baju...hehehhe
dua beradik yg comel..


sorang muka mama...sorang muka ayah...
ngam2 baju ni kat badan diorg berdua..
alhamdulillah mak diorg...a.k.a kawan baik aku dari 
kecik...puas hati katanya


betullah puas hati kot...sebab diorg nak tempah
princess cut pulak untuk diorg 3 beranak..
..
inshaallah2x...

jadi berbaloikan pergi belajar menjahit...






Kelas 32 jam - 03 : Kebaya Labuh / Kelepek

Assalammualaikum.. 


Alhamdulillah...dapat belajar buat kebaya labuh ni pula.
sebenarnya dulu penah belajar..ingat-ingat lupa
jadi..dah ada peluang ni belajar lagi..

saya masih lagi dalam 32 jam yang diperuntukkan.
saya amik peluang buat pola dirumah..
bila didalam kelas saya tunjukka dekat puan zakiah
jika tiada kesalahan saya boleh terus potong kain
itu jer cara saya nak jimatkan masa 32jam tu..
hasilnya...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaa....


bawah baju masih belom sembat...nak jimat masa sembat 
kat rumah jer.....


tiada gambar tuan punya baju pakai lagi..sbb tak siap sembat lagi.

hehehhe

 

10 September 2014

Kelas 32 Jam - 02 : Dress Empire Cut

Assalammualaikum 

Alhamdulillah...siap baju dress ni untuk
kelas ke-2..sebenarnya nak belajar buat jubah
dah alang-alang tu terus buat dres 'empire cut'
'empire cut' ni lebih kurang mcm dlm gambar ni..
tp sbb kain saya guna kosong jadi..
x nampak kat mana 'empire cut' tu..


sepatutnya potong antara pinggang tu..
tersalah kira terus potong betul2 bawah
garisan payu dara...awwww...
tapi puas hati sangat dapat buat dress ni..
lepas ni puan zakiah kata boleh olah pola untuk
buat jubah lain plak..pola sama cuma cara potong kain jer berbeza..
kain ni ni boleh kembang lagi dan nampak beralun jika
guna kain berbidang 60"
yg saya guna ni bidang 45"..murah plak tu..jadilah
untuk belajar..kalau bawak kain lembut sangat nnti
susah nak 'control'...kita yg tidak cekap ni akan jadi
stresss....akan melemahkan semangat nak teruskan  menjahit..
jadi utk permulaan guna dulu kain murah yg senang nak bentuk..gituuu..

ok bye...kelas seterusnya mungkin kebaya labuh...
 

4 September 2014

Kelas 32 Jam - 01:Kelas Kurung Moden

Assalammualaikum..

Alhamdulillah..dpt juga daftar kelas 32 jam
siapa yg nak tahu lebih lanjut ttg kelas ni boleh
klik sini..
 HOME MADE

cuti 3 hari aku gunakan sepenuhnya utk
hadir kelas Puan Zakiah ni..

Alhamdulillah...hari pertama tu (sabtu) sepatutnya
ada 4 org termasuk aku...tapi semua tak dapat hadir...

jadinya dpt lah aku amik tumpuan Puan Zakiah terhadap aku sorang jerk..hehehhe
sehari tu 10 pagi hingga 5 ptg aku dpt siapkan
baju kurung moden


bayangkan dari belajar amik ukuran..
buat pola..
gunting kain..
mcm2 tip/ teknik Puan Zakiah bagi

(alamak pipi aku....mcm kueh pau..hehehhe..lepas jer raya diet atkins hanyuttt.)

tadaaaa....siap baju 


hari ke-2 kelas setengah hari dapt siapkan pulak..



ok hari ke-3 baru nak mula buat dress plak..





p/s: wahai wanita2 semua... sehebat mana kerja makan gaji korang cuba2 lah belajar menjahit..untungnya
berbaloi-baloi..tambahan jika ada anak perempuan ramai lagi la berbaloi-baloi untungnya...