24 Ogos 2009

Jualan Bermusim..Manik

Al-kisahnyer..haku ada buat biz jual manik Miyuki dr Jepun.Sesambil jugak..adalah dlm 2 thn dah supply manik miyuki ni.Biasalah jualan ikut musim haku panggil sbb time cuti sekolah laku la manik ni..sbb ada manyak jemputan kenduri kawen..so sumer nak baju bling-bling..time2 bulan poser ni mmg laku mcm goreng pisang panas..phone haku pun tetiba buat hal..manyak call masuk nak cari manik..hehhee..tp yg nyata phone tu pun dah 3 thn guna..mana x tumpo..
lepas semayang sunat tarawih ngan mak mentua meraban haku balik..sbb nak menimbang manik2 ni...ramai yg mintak nak beli dr seminggu sebelom poser tu hari lagi..terasa sgt masa berlalu pantas..waktu malam lagi la kejap jer rasa..tau2 dah kene masak tuk sahur..
haku ada jugak amik tempahan jahit manik..tp dah tutup takut x sempat siap..selain jahit manik ada lagi xtvt lain..citer next n3 la erk..
dlm dok menimbang ni haku teringat 1 peristiwa tentang manik ni..masa tu haku keje..so demi nak tambah p'dapatan haku n 2 org lagi offmate nekad cari mana nak amik manik ni secara borong..google punyer google jumpa.Siap email pada tokey kat jepun...tanyer mana dia hantar area kl ni..tanyer pada penjual lain...harammmm nak bagitau mana dapat..yer la.adat org meniagakan..sapa nak kasitau mana dapt.dah dapat tau ni lega rasanyer..
dah dapat manik penimbang lak x tau mana nak cari..nak d jadikan cerita..kitaorg nekad nak tanyer tokey kedai emas..kalo pikir logik hada ker tokey tu nak layan selain dr cerita nak beli emas kat kedai dia..masa bincang tu kata nak tanyer sesama..bila betui2 sampai kedai emas depan opis tu haku n member lagi sorg tu pakat nyorok balik tiang..tinggal la sorg mmber g tanyer kat tokey tu...dia x perasan pun yg dia pegi sorg diri..hehehhe
tokey kedai tu pelik..ada umat g tanyer pasal penimbang bukan pasal nak beli emas...hahahaha.sian lak haku rasa pd mmber haku tu...nak pecah perut pun hada tahan gelak..balik opis kecoh...


cari punyer cari...jumpa jugak la..yg kecik ni..share duit 3 org..mcm2 impian kitaorg..nak open table kat pasar malam la...nak promote kat kg la..mcm2 la..akhirnyer lepas sorg demi sorg behenti keje...terbantut la impian kitaorg tu..so jual manik sendri2 jer..penimbang ni sebenarnyer dah jadi hakmilik sorg dr kami b'3...tp masih x sempat nak kasi..haku dah jumpa penimbang dr cosway..besar sikit la...kalo nak beli bleh tgk kat n3 yg lepas2..
bila terkenang kenangan lama..rasa indah sekali...manis..pahit..payau..kalo bos x dak jer...p'bincangan mesti pasal jahit manik..hehehe.dwmlod gambo manik jgn cakap la..berapa banyak folder dlm pc memasing..penah kantoi ngan bos...bos terbuka folder gambo pattern2 manik...senyum kambing jer..heeheh..tp keje x jejas pun..
hari minggu bawak sekali anak g amik manik...haku sorg jer yg blom hada anak..mmber yg 2 lagi dah hada anak..betapa semangatnyer masa tu tuhan ajer yg tahu..sekarang buat jualan sendri jer..x dak share dah..pada 2 member haku tu..harap korang berjaya dgn impian memasing..aminnn

3 ulasan:

  1. salam....sy nak tau psl penimbang manik 2...
    jual x???

    BalasPadam
  2. ade jual manik lg?
    mcm mne kire?

    BalasPadam
  3. MAAF YG BERTANYA DI SINI...SAYA X DPT JAWAB SBB SAYA TERLEPAS PANDANG...MAAFKAN SAYA..APA2 SILA EMAIL SAYA YER..

    BalasPadam