CafeMom Tickers
Daisypath Anniversary tickers

10 September 2009

Rendang Bantut..hehehhe

Ermmm..jgn gelak memang tu la nama masakan ni...kata mak haku la..mana dapat nama tu dia x leh nak jawab sbb dia belajor dr opah haku jugak..kalau dapat ikan yg besar2 yg baru tangkap mmg best..sbb air manis dr ikan tu akan bercampur..resepi mak haku ni.meh la cuba..antara bahan2nyer..
serai dlm 3 btg tuk titik jer..perasa kot..sedikit belacan.
jintan kasar n halus...yg kasar tu jintan manis..lebihkan sikit pun x per..1 pack..blander kering(jadi serbuk la)
bawang merah dlm 5 ker 10 ulas..bawang putih x yah la..cili kering dlm 10 tangkai ( kalau nak pedas lagi + la) 10 tangkai ni sesuai tuk anak2 makan
bahan2 lain gambo x sempat nak snap...
air asam jawa dan santan...gula n garam mcm biasa secukup rasa...sedikit serbuk kunyit tuk pewarna dan daun pisang tuk alas kuali....
cara2:
cili kering + bawang merah+belacan blander bersama....lepas tu campur semua bahan tadi..jintan kisar kering + air asam jawa+ santan + serai + sedikit serbuk kunyit tuk kasi kaler kuning + ikan jaangan lupa masuk sekali + sedikit air...kacau sebati...lepas tu letak alas daun pisang tadi dlm kuali..masukan dlm bahan2 tadi
daun pisang yg bawah sekali mesti dlm 2 lapis sbb takut bocor..pasang api paling kecil..masak rendang ni kene sabar sbb api pelahan..last sekali garam n gula la...
daaaaaaa....gini la rupa nyer dlm kuali..selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan