serai dlm 3 btg tuk titik jer..perasa kot..sedikit belacan.
jintan kasar n halus...yg kasar tu jintan manis..lebihkan sikit pun x per..1 pack..blander kering(jadi serbuk la)
bawang merah dlm 5 ker 10 ulas..bawang putih x yah la..cili kering dlm 10 tangkai ( kalau nak pedas lagi + la) 10 tangkai ni sesuai tuk anak2 makan
bahan2 lain gambo x sempat nak snap...
air asam jawa dan santan...gula n garam mcm biasa secukup rasa...sedikit serbuk kunyit tuk pewarna dan daun pisang tuk alas kuali....
cara2:
cili kering + bawang merah+belacan blander bersama....lepas tu campur semua bahan tadi..jintan kisar kering + air asam jawa+ santan + serai + sedikit serbuk kunyit tuk kasi kaler kuning + ikan jaangan lupa masuk sekali + sedikit air...kacau sebati...lepas tu letak alas daun pisang tadi dlm kuali..masukan dlm bahan2 tadi
daun pisang yg bawah sekali mesti dlm 2 lapis sbb takut bocor..pasang api paling kecil..masak rendang ni kene sabar sbb api pelahan..last sekali garam n gula la...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan