CafeMom Tickers
Daisypath Anniversary tickers

28 Julai 2009

Pajeri Nenas...Kuah coklat....

ermmm..kalu haku balik kg...mesti mak masakkan makanan kegemaran haku...teringat masa kecik2 haku x tahu nama masakan ni..haku panggil kuah coklat jer..so balik kali ni haku nekad nak blajo masak..hehehe...mak siap perli lagi..."dulu suh blajo ada org tu kata boleh beli jer"........
sekali beli x sama mcm mak masak...(padan muka haku)
meh la...sapa nak blajor..special resepi..turun temurun...x dak rahsia dah ni..mcm biasa bahan2 tuk tumis...halia+bawang putih +bawang Merah.....tuk kisar pun sama juga..amik dlm 6 ulas bwg putih+6 ulas bwg merah +1/2 inch halia
bahan kisar kering pula....Jintan halus + jintan kasar + 1 batg kulit kayu manis+ bunga cengkih dlm 4 kuntum+ bunga lawang dlm 2 Kelopak....kisar halus....sementara tu nenas kena la rebus sekejap tuk hilangkan masam...kalo haku suka terung dr nenas ni
kerisik + serbuk kari daging...kerisik dlm 3 sudu tuk 1 peket serbuk kari tu.............

lepas tu campur semua bahan2 kisar tadi...Tambah udang kering sedikit...............gaul sebati........

tumis bahan2 penumis tadi sehingga garing....baru masuk bahan yg dah kisar + gaul tadi...goreng hingga masak...dah agak2 pecah minyakkkkkk...baru masuk santan....garam + gula secukup rasa....baru masuk nenas....
tadaaaaa.....siap..rasa mcm boleh buat sendri jer...ni mak haku buat..haku amik gambo hehehehe.....haku + nasi 2 kali..hanya kuah ni + sambal belacan + buah peria...waaalaaaaaaaaaaa.mak haku geleng pala....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan